طراحی آب، آبیاری تحت فشار، شبکه های آبیاری زهکشی
خشایار پیغان؛ رضا ولیپور؛ سعید برومند نسب؛ محمد الباجی؛ ناصر عالمزاده انصاری
چکیده
با توجه به رشد فزاینده جمعیت و تغییر سبک زندگی روزمره، فشار بر منابع آب و خاک افزایش یافته و مدیریت پایدار این منابع اهمیتی حیاتی دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی و مقایسه اثرات آبیاری جویچهای، قطرهای سطحی و قطرهای زیرسطحی بر بهرهوری آب، عملکرد و اجزای عملکرد اسفناج در شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک اهواز انجام شد. به این منظور، ...
بیشتر
با توجه به رشد فزاینده جمعیت و تغییر سبک زندگی روزمره، فشار بر منابع آب و خاک افزایش یافته و مدیریت پایدار این منابع اهمیتی حیاتی دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی و مقایسه اثرات آبیاری جویچهای، قطرهای سطحی و قطرهای زیرسطحی بر بهرهوری آب، عملکرد و اجزای عملکرد اسفناج در شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک اهواز انجام شد. به این منظور، آزمایشی در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار روش آبیاری شامل آبیاری جویچهای (FI)، آبیاری قطرهای سطحی (SDI) و آبیاری قطرهای زیرسطحی (SSDI) در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده مهندسی آب و محیط زیست دانشگاه شهید چمران اهواز در سال 1399 انجام شد. بر پایه نتایج، میزان آب آبیاری استفادهشده در تیمار FI برابر 1066 مترمکعب در هکتار و در تیمارهای SDI و SSDI برابر 787 مترمکعب در هکتار بود که کاهش 26% را نشان میدهد. در تیمارهای FI، SDI و SSDI متوسط عملکرد بوته اسفناج (مجموع وزن تر برگ و ساقه) بهترتیب برابر 23/56، 30/17 و 19/28 گرم و بهرهوری آب آبیاری برابر 0/35، 0/61 و 0/39 کیلوگرم بر مترمکعب بود. در هر دو پارامتر عملکرد و بهرهوری آب آبیاری، تیمار SDI برتری معنیدار در سطح پنج درصد نسبت به دو تیمار دیگر داشت. اثر تیمار آبیاری بر ویژگیهای طول ریشه، طول ساقه، طول کل، تعداد برگ، تعداد برگ پژمرده، میزان کلروفیل برگ و شاخص برداشت معنیدار نبود. در مجموع، با در نظر گرفتن بهرهوری آب بهعنوان معیار، آبیاری قطرهای سطحی نسبت به آبیاری جویچهای برای کشت اسفناج مناسبتتر است.