رحیم مطلبیفرد
چکیده
کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک قابل پیشگیری نیست. بلکه، با شناخت فرآیند تأثیر آن و با اعمال مدیریتهای مناسب مانند مصرف کودهای شیمیایی مؤثر میتوان از اثرات ناگوار آن کاست. نیاز به نیتروژن در شرایط مختلف آبیاری متفاوت است و مصرف مناسب آن میتواند از کاهش شدید عملکرد در شرایط تنش کمبود آب جلوگیری نماید.پژوهش حاضر برای ...
بیشتر
کمبود آب در مناطق خشک و نیمه خشک قابل پیشگیری نیست. بلکه، با شناخت فرآیند تأثیر آن و با اعمال مدیریتهای مناسب مانند مصرف کودهای شیمیایی مؤثر میتوان از اثرات ناگوار آن کاست. نیاز به نیتروژن در شرایط مختلف آبیاری متفاوت است و مصرف مناسب آن میتواند از کاهش شدید عملکرد در شرایط تنش کمبود آب جلوگیری نماید.پژوهش حاضر برای بررسی تأثیر نیتروژن و آبیاری بر عملکرد و کیفیت محصول سیر (Allium sativum L.) توده محلی اجرا شد. آزمایش بهصورت اسپلیت بلوک در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و با دو فاکتور آبیاری در چهار سطح (با فواصل 3-0، 6-3، 9-6 و 12-9 متر از خط اصلی آبیاری بارانی ) و نیتروژن در چهار سطح (0 ، 50 ، 100 و 150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و در سه تکرار و با استفاده از سیستم آبیاری بارانی تکشاخه اجرا شد. برای اندازهگیری کل آب رسیده به هر کرت از قوطیهایی که در وسط هر کرت مستقر شده بود، استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که مصرف نیتروژن باعث افزایش معنیدار عملکرد و غلظت نیتروژن بخش هوایی و غده و کاهش معنیدار وزن سیرچهها شد. افزایش فاصله از خط آبیاری باعث کاهش عملکرد، وزن سیرچهها و غلظت نیتروژن بخش هوایی و افزایش تعداد پوشش روی سیر و کارایی مصرف آب شد. اثر دوجانبه آبیاری و نیتروژن بر هیچ کدام از ویژگیهای اندازهگیری شده معنیدار نبود. حداکثر عملکرد سیر در شرایط مصرف 409 میلیمتر آب آبیاری همراه با مصرف 100 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص بهدست آمد.