اقتصاد، ارزش آب
علی محمد جعفری؛ علی قدمی فیروزآبادی؛ موسی سلگی؛ قاسم زارعی؛ کاروان شانازی
چکیده
کمبود آب بزرگترین مشکل اساسی استان همدان محسوب میشود. در این میان بخش کشاورزی به دلیل سهم بالا در مصارف آب بیش از سایر بخشهای اقتصادی در معرض آسیب قرار دارد. بهکارگیری سیاستها و ابزارهای مناسب در راستای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضای آب مورد توجه سیاستمداران است. این پژوهش با هدف تعیین ارزش اقتصادی آب در بخش کشاورزی استان ...
بیشتر
کمبود آب بزرگترین مشکل اساسی استان همدان محسوب میشود. در این میان بخش کشاورزی به دلیل سهم بالا در مصارف آب بیش از سایر بخشهای اقتصادی در معرض آسیب قرار دارد. بهکارگیری سیاستها و ابزارهای مناسب در راستای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضای آب مورد توجه سیاستمداران است. این پژوهش با هدف تعیین ارزش اقتصادی آب در بخش کشاورزی استان و پتانسیل درآمدزایی این منبع در تولید محصولات کشاورزی آبی به اجرا درآمد. محصولات منتخب برای مطالعه شامل گندم، جو، یونجه، سیبزمینی، چغندرقند، ذرت دانهای، ذرت علوفهای، هندوانه، سیر، خیار و گوجهفرنگی، انگور و گردو بودند. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و مصاحبه با کشاورزان برای سال زراعی 98-1397 تهیه و برای برآورد ارزش اقتصادی آب از روش تخمین تابع تولید، فرم کاب داگلاس استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزش اقتصادی آب در محصولات مختلف بسیار بیشتر از هزینههای تأمین و عرضه آن است. ارزش اقتصادی آب برای محصولات مذکور به ترتیب برابر 2043، 3775 ،6023، 3506، 2136، 1956، 1778، 4902، 36750، 16337 و 4929، 15840 و 20064 ریال و بهطور میانگین 9232 ریال بر مترمکعب آب برآورد گردید. این عددها در مقایسه با هزینه استحصال آب از منابع زیرزمینی که گرانترین منبع و برابر 496 ریال بر مترمکعب است نشان میدهد که شکاف زیادی بین آنها است و این امکان وجود دارد تا با دریافت آببها به میزان شکاف موجود بین عددهای پیشگفته، انگیزهها را به سمت تخصیص کاراتر آب در این بخش اقتصادی هدایت کرد.
سارا موسی وند؛ حسن غفاری
چکیده
در علم اقتصاد،هر منبعی که دارای کمیابی بیشتری باشد، باید از مکانیسمهای قیمتگذاری دقیقتری برخوردار باشد.آب یکی از ارزشمندترین منابع طبیعی است که بهعنوان یکی از نهادههای اصلی تولید محصولات کشاورزی جایگاه خاصی در توسعه پایدار بخش کشاورزی دارد. تعیین ارزش اقتصادی آب در حوزه آبریز زنجانرود نیز به افزایش بهرهوری منابع آب منطقه ...
بیشتر
در علم اقتصاد،هر منبعی که دارای کمیابی بیشتری باشد، باید از مکانیسمهای قیمتگذاری دقیقتری برخوردار باشد.آب یکی از ارزشمندترین منابع طبیعی است که بهعنوان یکی از نهادههای اصلی تولید محصولات کشاورزی جایگاه خاصی در توسعه پایدار بخش کشاورزی دارد. تعیین ارزش اقتصادی آب در حوزه آبریز زنجانرود نیز به افزایش بهرهوری منابع آب منطقه و صرفهجویی مصرفکنندگان و مدیریت صحیح تقاضا کمک بسیاری میکند. بدین منظور، با بهرهگیری از روش تابع تولید برای محصول پیاز در سال زراعی 91- 1390 ارزش اقتصادی آب در این منطقه از طریق تکمیل پرسشنامه از 99 پیازکار تعیینشد. نهادههای تولید شامل سطح زیرکشت، آبیاری، کود شیمیایی، سم مصرفی، نیروی کار و متغیر مجازی استفاده از آبیاری تحتفشار بودند. پس از برآورد توابع انعطافپذیر ترانسلوگ،درجه دوم تعمیمیافته و لئونتیف تعمیمیافته و با توجه به معیارها و آزمونهای اقتصادسنجی، تابع درجه دوم تعمیمیافته بهعنوان تابع تولید برتر شناخته شد. نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که ارزش اقتصادی هر مترمکعب آب در تولید پیاز 1707 ریال بود که از ارزش مبادلهای آب در زمان حداکثر تقاضای آب که برابر 705 ریال بود بالاتر است. درنتیجه، می توان گفت که در حوزه آبریز زنجانرود ارزش اقتصادی آب از ارزش مبادلهای آب بالاتر است.