سعیده مرادی؛ احمد گلچین؛ ابراهیم سپهر؛ مصیب وفایی
چکیده
با افزایش جمعیت جهان و نیاز بیشتر به غذا، بهرهبرداری از زمینهای شور برای تولید محصول امری اجتناب ناپذیر است. خرفه گیاهی است یکساله و علفی که به خوبی در خاکهای شور رشد میکند. بور از عناصر ضروری برای گیاهان است که ممکن است تا غلظت های مسموم کننده در خاکهای شور وجود داشته باشد، اما نیاز گیاهان به آن اندک است. به منظور بررسی ...
بیشتر
با افزایش جمعیت جهان و نیاز بیشتر به غذا، بهرهبرداری از زمینهای شور برای تولید محصول امری اجتناب ناپذیر است. خرفه گیاهی است یکساله و علفی که به خوبی در خاکهای شور رشد میکند. بور از عناصر ضروری برای گیاهان است که ممکن است تا غلظت های مسموم کننده در خاکهای شور وجود داشته باشد، اما نیاز گیاهان به آن اندک است. به منظور بررسی تأثیر شوری و میزان بور آب آبیاری بر عملکرد و غلظت عناصر غذایی کم مصرف در بخش هوایی گیاه خرفه، آزمایش گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با هفت سطح شوری (5/0، 5/2، 5، 10، 15، 20 و 25 دسیزیمنس بر متر)، پنج سطح بور (صفر، 5/0، 1، 2 و 4 میلی گرم در لیتر) و سه تکرار اجرا گردید. نتایج نشان دادکه بیشترین مقدار وزن خشک بخش هوایی(29/1 گرم) و ریشه (24/0 گرم)، غلظت مس بخش هوایی (1/29 میلیگرم در کیلوگرم) و ارتفاع بوته (16/31 سانتیمتر) از شوری 5/0دسیزیمنس بر متر و سطح بور صفر میلیگرم بر لیتر بدست آمد. بیشترین غلظت عنصر آهن (65/93 میلیگرم در کیلوگرم) در بخش هوایی گیاه خرفه از تیمارهای آبیاری شده با آب دارای شوری 10 دسی زیمنس بر متر و 5/0 میلیگرم بور در لیتر بدست آمد. بیشترین غلظت روی (26/64 میلیگرم در کیلوگرم) بخش هوایی در گیاهان آبیاری شده با آب دارای شوری 5/2 دسی زیمنس بر متر و دو میلیگرم بور در لیتر اندازه گیری شد. بیشترین غلظت منگنز (23/98 میلیگرم در کیلوگرم) بخش هوایی گیاه خرفه از تیمار آب آبیاری با شوری 5/0دسی زیمنس بر متر و دو میلیگرم بور در لیتر بدست آمد. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که برای حصول عملکرد های بالا در گیاه خرفه، شوری آب آبیاری نباید از 5/2 دسی زیمنس بر متر تجاوز کند و میزان بور آن باید کمتر از 5/0میلیگرم بر لیتر باشد.