صابر جمالی؛ حسین انصاری
چکیده
به منظوربررسی اثر آبیاری با روش تلفیق آب شور و آب چاه بر عملکرد و خواص رشدی و بیوشیمیایی گیاه کینوا، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با شش تیمار (آب چاه با هدایت الکتریکی 2/1 دسیزیمنس بر متر (شاهد)، آب شور با هدایت الکتریکی 15 دسیزیمنس بر متر، اختلاط 50:50 آب شور با آب چاه با هدایت الکتریکی 2/7 دسیزیمنس بر متر، آبیاری یک در میان با آب ...
بیشتر
به منظوربررسی اثر آبیاری با روش تلفیق آب شور و آب چاه بر عملکرد و خواص رشدی و بیوشیمیایی گیاه کینوا، آزمایشی در قالب طرح کامل تصادفی با شش تیمار (آب چاه با هدایت الکتریکی 2/1 دسیزیمنس بر متر (شاهد)، آب شور با هدایت الکتریکی 15 دسیزیمنس بر متر، اختلاط 50:50 آب شور با آب چاه با هدایت الکتریکی 2/7 دسیزیمنس بر متر، آبیاری یک در میان با آب شور و آب چاه، آبیاری زیر سطحی آب شور، آبیاری زیر سطحی آب چاه) تحت شرایط گلخانهای در دانشگاه فردوسی مشهد با سه تکرار در زمستان سال 1396 اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر رژیمهای مختلف آبیاری بر طول و وزن تر ریشه، کل کربوهیدرات محلول در برگ و ساقه در سطح احتمال یک درصد معنیدار بوده ولی بر وزن تر برگ و ساقه در سطح احتمال پنج درصد معنیدار بود. آبیاری زیر سطحی با آب شور منجر به کاهش وزن تر برگ، ساقه و ریشه؛ عملکرد دانه و وزن هزار دانه به میزان 0/14%، 1/12%، 9/47%، 5/6 % و 6/5 درصدی شد. آبیاری زیر سطحی با آب شور منجر به افزایش کربوهیدرات محلول برگ و ساقه نسبت به تیمار شاهد به میزان 3/55 % و 1/70 درصدی شد. آبیاری یک در میان با آب شور و چاه نیز منجر به کاهش وزن تر برگ، ساقه و ریشه؛ عملکرد دانه و وزن هزار دانه به میزان 8/22%، 7/23%، 1/34% ، 1/8% و 7/7 درصدی شد. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از تیمار آب شور با شوری 15 دسیزیمنس بر متر در کل دوره رشد بهترتیب منجر به کاهش 8/20% و 0/20 درصدی عملکرد دانه و وزن هزار دانه شد. در این پژوهش تیمار آبیاری زیر سطحی با آب چاه عملکرد بیشتری داشت و تیمار بهینه بود. در صورت استفاده از آب شور تیمار آبیاری یک در میان نسبت به دیگر تیمارها توصیه میشود.
سارا فرسرایی؛ محمد مقدم؛ لیلا مهدی زاده
چکیده
به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگیهای رشدی و بیوشیمیایی بهلیمو (Lippia citrodora L.) تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح شوری آب آبیاری (شاهد، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و چهار سطح اسید سالیسیلیک (صفر، 150، 300 و 450 میلیگرم بر لیتر که به ترتیب معادل 0، 1/1، 1/2 و 2/3 میلیمولار ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر اسید سالیسیلیک بر برخی ویژگیهای رشدی و بیوشیمیایی بهلیمو (Lippia citrodora L.) تحت تنش شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار سطح شوری آب آبیاری (شاهد، 50، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) و چهار سطح اسید سالیسیلیک (صفر، 150، 300 و 450 میلیگرم بر لیتر که به ترتیب معادل 0، 1/1، 1/2 و 2/3 میلیمولار میباشد) در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثرات متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر تمام صفات مورد مطالعه به جز وزن خشک برگ و وزن خشک و تر ریشه معنیدار شد. مقایسه میانگینها نشان داد بیشترین میزان وزن تر برگ، وزن تر اندام هوایی، وزن خشک اندام هوایی، کلروفیل aو b و کاروتنوئیدها و میزان اسانس در تیمار بدون شوری و کاربرد 2/3 میلیمولار اسید سالیسیلیک مشاهده شد. بیشترین میزان کربوهیدراتهای محلول در تیمار بدون شوری و کاربرد 12/2 میلیمولار اسید سالیسیلیک، بیشترین پرولین در تیمار شوری 100 میلیمولار و کاربرد 2/3 میلیمولار اسید سالیسیلیک، و بیشترین فنل کل در تیمار شوری 100 میلیمولار و کاربرد 12/2 میلیمولار اسید سالیسیلیک بود. کاربرد اسید سالیسیلیک (بهویژه در غلظت 2/3 میلیمولار) در هنگام تنش شوری (بهویژه سطح 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم) سبب کاهش اثرات منفی حاصل از این تنش گردید؛ به طوریکه صفات مورفولوژیکی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه را افزایش داد و در مقابل به دلیل کاهش تنش شوری، میزان فنل کل، کربوهیدرات محلول و پرولین را کاهش داد.