TY - JOUR ID - 113162 TI - بررسی غلظت سرب و کروم در برگ گیاهان جعفری و شاهی در خاک آبیاری شده با آب آلوده JO - پژوهش آب در کشاورزی JA - JWRA LA - fa SN - 2228-7140 AU - نجبایی, سیده ایدا AU - قاجار سپانلو, مهدی AU - بهمنیار, محمد علی AD - کارشناس ارشد علوم خاک دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. AD - دانشیار گروم علوم خاک،دانشکده علوم زراعی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. AD - استاد گروه علوم خاک، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی ساری. Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 31 IS - 2 SP - 181 EP - 194 KW - خطرات بهداشتی KW - سبزیجات KW - خاک آلوده KW - نیترات سرب KW - نیترات کروم DO - 10.22092/jwra.2017.113162 N2 - به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف سرب و کروم موجود در آب آبیاری بر تجمع آنها در خاک و جذب گیاهی (در شاهی و جعفری)، آزمایشی در گلدان هایی با ارتفاع 22 و قطر 28 سانتی­متر، به­صورت فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی، در 3 تکرار و 16 تیمار و بافت خاک لومی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1390 اجرا گردید. تیمارها شامل چهار سطح سرب در آب (0، 500، 1000، 1500 میلی­گرم در لیتر از منبع نیترات سرب) و چهار سطح کروم در آب (0، 100، 200، 400 میلی­گرم در لیتر از منبع نیترات کروم) به صورت مجزا از هر تیمار و تلفیقی از هر دو تیمار در نظر گرفته شد. نتایج همبستگی نشان داد کاربرد مقادیر مختلف سرب و کروم بر میزان سرب و کروم کل و قابل جذب خاک تاثیر معنی­دار داشت. افزایش مقدار سرب باعث کاهش مقدار کروم در لایه سطحی و افزایش میزان سرب کل و سرب قابل جذب خاک تحت کشت شاهی و جعفری شد و همچنین با افزایش مقدار کروم در آب آبیاری و کاهش مقدار سرب در تیمارهای تلفیقی، مقدار کروم کل و قابل جذب افزایش یافت. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش غلظت سرب در آب تا حد 1000 میلی­گرم در لیتر و بالا رفتن سطح آلودگی خاک ، مقدار سرب در بخش هوایی در مقایسه با شاهد افزایش یافت. در سطوح بالاتر آلودگی مقدار سرب و کروم مقدار آنها در بخش هوایی کاهش یافت. این نتیجه در مورد مقدار سرب به احتمال زیاد به این دلیل است که با افزایش مقدار سرب در بخش زیرزمینی، این عنصر به صورت ترکیبات نامحلول در ریشه رسوب کرده و به بخش هوایی منتقل نشده است. اما در مورد کروم، به دلیل باقی ماندن آن در جایگاه­های تبادلی کاتیونی و تمایل به هیدرولیز و جذب سطحی شدن، غیر متحرک می­گردد. پیوند کروم به گروه­های هیدروکسی در دیواره سلول­های ریشه، از جابجایی این فرم یونی بهاندام­های هوایی ممانعت می­کند. بیشترین سرب تجمع یافته در اندام هوایی سبزیجات نیز در تیمار 1000 میلی­گرم در لیتر سرب و بیشترین کروم تجمع یافته در اندام هوایی سبزیجات نیز در تیمار 400 میلی گرم در لیتر کروم اتفاق افتاد. بدیهی است که خطرات بهداشتی قابل توجهی در استفاده از آبهای آلوده برای آبیاری مزارع سبزی و باغ‌های میوه وجود دارد و محصولات به‌دست آمده از این مزارع معضلی را ایجاد کرده که به گفته متخصصان حوزه سلامت فاجعه است. UR - https://wra.areeo.ac.ir/article_113162.html L1 - https://wra.areeo.ac.ir/article_113162_0ebfd4af5911ae1cc027139980d86f42.pdf ER -