نوع مقاله : مقاله پژوهشی

10.22092/jwra.2014.100028

چکیده

نیتروژن نخستین عنصر غذائی است که کمبود آن در مناطق شور مطرح است، لذا مدیریت صحیح مصرف کودهای نیتروژنه از راهکارهای مهم در جهت نیل به افزایش عملکرد دانه­ی گندم در این شرایط می­باشد. به همین منظور، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار بر روی گندم رقم روشن در مزرعه­ای دارای خاک و آب شور در اراضی منطقه رستاق در 25 کیلومتری شهر یزد انجام گردید. فاکتور اول منابع نیتروژن شامل اوره، نیترات آمونیم و سولفات آمونیم و فاکتور دوم عامل مدیریت مصرف کود شامل چهار سطح:1- شاهد(بدون مصرف کود نیتروژنی) ،2- مقدار توصیه شده در سه قسط مساوی در هنگام کاشت، پنجه رفتن و خوشه رفتن ،3- مقدار توصیه شده در سه قسط و 30 درصد بیش از توصیه در مرحله پنجه رفتن و 4- مقدار توصیه شده در سه قسط و 30 درصد بیش از توصیه در مرحله خوشه رفتن بود.نتایج نشان داد که مصرف اضافی کود در مراحل مختلف رشد، اثر معنی داری بر عملکرد و اجزای آن نداشته است. در مقایسه بین کود اوره و دو کود دیگر، مصرف نیترات آمونیم نتوانست اختلاف معنی­داری را در عملکرد کل گندم در مدیریتهای مختلف مصرف کود ایجاد نماید، لیکن مصرف 30 درصد کود سولفات آمونیم بیش از میزان توصیه شده در مرحله پنجه زدن تفاوتی معنی­دار در عملکرد کل گندم نسبت به کود اوره ایجاد نمود. بر اساس نتایج این آزمایش تقسیط نیتروژن در زمان اوج نیاز گیاه
(در پنجه زنی و خوشه رفتن)، می تواند افزون بر کاهش هدر رفتن نیتروژن از خاک، سبب افزایش عملکرد دانه و کاه در شرایط استفاده از آب شور شود.

عنوان مقاله [English]

Effect of Saline Water and Nitrogen Application Management at Different Growth Stages on Wheat Yield

چکیده [English]

Nitrogen is the primary nutrient that shows deficiency in saline areas, therefore, proper nitrogen fertilizer management is one of the strategies to achieve higher wheat grain yield.  A field experiments in a saline soil was performed on wheat with a factorial arrangement in randomized complete block design with four replications, in Rostagh area, 25 km from Yazd. The first factor was nitrogen sources including urea, ammonium nitrate, and ammonium sulfate fertilizer, and the second factor was fertilizer use management consisting of four levels: 1- control (no nitrogen application), 2- recommended amount of fertilizer in three equal installments at the time of sowing, tillering, and heading stage, 3- recommended amount of fertilizer in three installments and 30% nitrogen in addition to the recommended rate in the tillering stage, and 4- recommended amount of fertilizer in three installments and 30% nitrogen in addition to the recommended rate at the heading stage. The results showed that the additional use of fertilizer at various growth stages had no significant effect on yield and its components.  In comparison of urea to the other two fertilizers, ammonium nitrate had no significant effect in total yield of wheat in different fertilizer treatments, but using 30% nitrogen in addition to the recommended rate at tillering stage could cause significant differences in total yield when ammonium sulfate was used. Based on the results of this experiment, using nitrogen in peak times of consumption i.e. at tillering and heading, can reduce the loss of nitrogen from the soil, in addition to increasing grain and straw yield under saline conditions.