نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی بخش تحقیقات علوم زراعی – باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

2 استادیار بخش تحقیقات علوم زراعی – باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

بررسی واکنش درختان میوه به مقدار آب مصرفی یکی از راهکارهای مهم در مدیریت آب آبیاری است. این آزمایش به منظور ارزیابی پنج رقم زیتون به مقادیرآبیاری در قالب آزمایش کرت­های خرد شده بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی از سال 1390 تا 1392 در ایستگاه تحقیقات زیتون دالاهو در استان کرمانشاه انجام گردید. ارقام زیتون شامل کنسروالیا، مانزانیلا، سویلانا، زرد زیتون و آمفی سیس در کرت­های اصلی و مقادیرآبیاری شامل 100 درصد (شاهد)، 80% و 60 درصد نیاز­آبی درختان زیتون در کرت های فرعی قرار داده شدند. با استفاده از نرم افزار محاسب تبخیر و تعرق (calculatorETo) و آمار روزانه هواشناسی، میزان تبخیر و تعرق بالقوه طی این مدت بطور متوسط 8/8­115 میلی متر در سال برآورد گردید. حجم آب مورد نیاز درختان در تیمار 100 درصد نیاز آبی 1/5828 متر مکعب در هکتار تعیین گردید. نتایج این تحقیق نشان داد؛ که تاثیرمقادیرآبیاری بر برخی از صفات زایشی از جمله عملکرد میوه، وزن میوه و گوشت معنی­دار بود. بیشترین عملکرد در تیمارهای 80% و 100 درصد نیاز آبی در رقم کنسروالیا به ترتیب با 17745 و 17106 کیلوگرم در هکتار بدست آمد. اثر مقادیر آبیاری در میزان درصد روغن در ارقام مختلف از نظر آماری معنی­دار نبود. ارقام از نظر صفات مورد بررسی تنوع زیادی داشتند؛ بطوریکه در بهره وری آب آبیاری، وزن میوه و گوشت، طول و قطر میوه، وزن هسته، ماده خشک و میزان روغن دارای تفاوت معنی­داری بودند. اثر متقابل رقم و مقادیر آبیاری تنها برای صفت بهره­وری آب آبیاری معنی­دار بود. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش مقدار آبیاری بهره­وری آب آبیاری کم می­شود. بطوریکه در رقم کنسروالیا در سطح آبیاری 60 درصد کارائی بهره­وری آب آبیاری 2/4 کیلوگرم بر متر مکعب و در سطح آبیاری 100 درصد 9/2 کیلوگرم متر مکعب بود. رقم کنسروالیا با میانگین کارآیی مصرف آب برابر 64/3 کیلوگرم بر متر مکعب بیشترین بهره وری آب آبیاری را در بین ارقام دارا بود.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Effect of Irrigatio Amount on Some Reproductive Characteristics of Olive Varieties in Kermanshah Province

نویسندگان [English]

  • Abolmohsen Hajiamiri 1
  • Abolmohsen Hajiamiri 2

1 Research Instructor,Crops and Horticultural Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education, and Extension Organization (AREEO), Kermanshah, Iran.

2 Assistant Professor, Crops and Horticultural Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Agricultural Research, Education, and Extension Organization (AREEO), Kermanshah, Iran.

چکیده [English]

Evaluation of fruit trees response to water is one of the important strategies in irrigation management. Current study was conducted in order to assess the response of five olive commercial cultivars to three levels of irrigation. The study was conducted in Olive Research Station, in Dallaho Kermanshah province, for three years (2011-13). A split plot experiment based on randomized complete block design  with three replications was used to apply the treatments. The main plots included the cultivars Conservalla, Amphisis, Manznilla ,Sivillano and Zard-e- ziton, while different levels of irrigation including 100%, 80% and 60% of water requirement were assigned to sub-plot were assigned to subplots.Potential evapotranspiration was estimated as 1158.8 mm year-1 during 2011-13 using ETo calculator software and daily climatic data. Water amount for olive trees in 100% water requirement level was determined as 5828.1 cubic meters per hectare. The results of this study showed that the effects of irrigation levels on some of the reproductive traits such as fruit yield, and fruit and meat weight were significant. Highest yield was obtained in Conservalla with 80% and 100% water demand and amounted to 17745 kg ha-1 and 17106 kg ha-1,respectively. Irrigation levels had no effect on oil content of the olive cultivars. The cultivars were very diverse in terms of traits, such that there was a significant difference in irrigation water productivity, fruit and meat weight, fruit length and diameter, kernel weight, dry matter, and oil content. Interaction between cultivars and irrigation levels was significant only in the case of irrigation water productivity. The results of this research showed that with increasing irrigation levels, productivity of irrigation water decreased. In the cultivar Conservalla at irrigation level of 60%, irrigation water productivity was 4.2 kg/m3 and at irrigation level of 100%, it was 2.9 kg/m3 . Conservative cultivar with average water use efficiency of 3.64 kg/m3 had the highest irrigation water productivity among the studied cultivars.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Evapotranspiration
  • Water Productivity
  • Olive water requirement
  1. احسانی، م و خالدی، ه.1382 .شناخت و ارتقای بهره‌وری آب کشاورزی به منظور تأمین امنیت آبی و غذایی کشور؛ یازدهمین همایش ملی کمیته ملی آبیاری و زهکشی ایران
  2. ارجی، ع. و ارزانی، ک.1378 . مطالعه اثر رژیم های مختلف آبیاری برخصوصیات رشد رویشی نهالهای دو رقم زیتون بومی ایران،خلاصه مقالات سومین همایش ملی زیتون، ناشر معاونت امور باغبانی وزرات کشاورزی27 تا29 مهرماه.آموزشکده کشاورزی کرج،ص.66.
  3. امینی فر، ج.، بیگلویی، م.ح.، محسن آبادی،غ.م. وسمیع زاده،ح. 1390 . تاثیر کم آبیاری برعملکرد و بهره وری آب در هفت رقم سویا در منطقه رشت، نشریه دانش آب و خاک / جلد 21 ، شماره4 . ص11.
  4. بی نام. 1393 . آمارنامه کشاورزی،جلد سوم،ناشر وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامه ریزی اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات،156 صفحه.
  5. زینانلو، ع. 1389 . ارزیابی و بررسی سازگاری زیتون در مناطق مختلف کشور.گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. ناشر موسسه تحقیقات، اصلاح و تهیه نهال وبذر،223 صفحه.
  6. سپاسخواه، ع.ر.، توکلی، ع.ر. و موسوی، س.ف. 1385 . اصول  و کاربرد کم آبیاری. انتشارات کمیته ملی آبیاری و زهکشی.
  7. عابدی کوپایی، ج.، اسلامیان،س.س و امیری، م . ج. 1387  . مقایسه چهار روش تخمین تبخیر و تعرق سطح مرجع با داده های میکرو لایسیمتری در منطقه اصفهان، دومین همایش ملی مدیریت شبکه های آبیاری و زه کشی 8 الی 10 بهمن اهواز دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشکده مهندسی علوم آب.
  8. صادقی، ح. 1381 . کاشت، داشت و برداشت زیتون. ناشر وزارت جهاد کشاورزی معاونت امور باغبانی نشر آموزش کشاورزی،414صفحه.
  9. فاتحی، ش. 1384 . مطالعات تفصیلی دقیق خاکشناسی و طبقه بندی اراضی ایستگاه تحقیقات زیتون سرپل ذهاب (دالاهو) استان کرمانشاه. ناشر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، 74 صفحه.
  10. فرشی، ع.ا.،­­­ شریعتی، م.، جاراللهی، ر.­، قائمی، م.، شهابی فر، م. ­و تولائی، م.م. 1376 . برآورد آب مورد نیاز گیاهان عمده زراعی ­و­ باغی­کشورجلد دوم­(گیاهان باغی). موسسه تحقیقات خاک و آب_  نشر آموزش کشاورزی،629 صفحه.
  11. مقدم نیا، ع.1395 .منابع و مسائل آب در ایران.  جزوه دانشگاهی گروه احیاءمناطق خشک و کوهستانی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران.
  12. مرادی دالینی، ا . 1391 .تعیین تبخیر تعرق گیاه مرجع با استفاده از لایسیمتر و و مقایسه با مقادیر محاسبه شده از روش های آب و هوایی در منطقه حاجی آباد .ناشر موسسه تحقیقات آ ب و خاک.
  13. نامداری، ک .، ناصری، ع. ع .، ایزد پناه، ز. و ملکی، ع. 1394 . مقایسه روش فائو- پنمن مانتیث و تشت تبخیر کلاس A با داده های لایسیمتری در برآورد تبخیر و تعرق گیاه نخود در منطقه خرم آباد .نشریه پژوهش حبوبات ایران.جلد شماره1  نیمه اول. صفحه 99-92
  14. AOCS . 1993. Official Methods and Recommended practices of the American Oil Chemists Society , 4th Edn. Champagin ,  IL; AOCS Press.
  15. IOOC .  2002. Methodology for the Primary Characterization of Olive Varieties .Project on Conservation, Characterization, Collection of Genetic Resources in Olive.
  16. IOOC . 2002. Methodology for the Secondary Characterization (Agronomic, Phonological, ,Pomological and Oil Quality) of Olive Varieties held in Collection. Project on Conservation , Characterization , Collection of Genetic Resources in Olive.
  17. Andria, R.D., G. Morelli, M. Patiumi and G. Fontanazza.  2000. Irrigation regime affects yield and oil quality of olive trees.Proceedings of the 4TH International Symposium on olive Growing, Valenzano(Bari) Italy, pp136.Acta Horticulturae 586:273-276.
  18. Arzani, K and I. Arji.  2000. The effect of water stress and deficit irrigation on young potted olive cv. Local-Roghani Roodbar.Proceedings of the Acta.Hort. 537:879-885.
  19. Bacelar, E. A., Santos, D. L., Moutinho-Pereira, J. M., Lopes, J. I., Gonc¸alves, B. C., Ferreira, T. C., and C.M. Correia.  2007.Physiological behavior, oxidative damage and antioxidative protection of olive trees grown under different irrigation regimes, Plant Soil,292:  1–12.
  20. BenAhmed, Ch.,  B. BenRouina, S. Sensoy, M. Boukhris, F. BenAbdallah .  2009.Changes in gas exchange, proline accumulation and antioxidative enzyme activities in three olive cultivars under contrasting wateravailability regimes . Environmental and Experimental Botany 67 : 345–352.
  21. Berenguer, M.j., S. Gratten, J.Connel, V.Polito and  P.Vossen.  2002. Optimizing olive oil production and quality through irrigation management , university of california cooperative Extension and UC Davis.ceso noma, ucdavis  .edu/files/51774-pdf ,accessed 15  july, 2014.
  22. Chartzoulakis, K., Patakas, A., and  A. M. Bosabalidis.  1999. Changes in water relations, photosynthesis and leaf anatomy induced by intermittent drought in two olive cultivars, Environ. Exp. Bot., 42:  113–120,
  23. Chehab H., B. Mechri, F.B. Mariem , M. Hammami, S. B. Elhadj and  M. Braham.  2009 .Effect
  24. of different irrigation regimes on carbohydratepartitioning in leaves and wood of two table olive cultivars (Olea europaea L. cv. Meski and Picholine . Agri cultural water management 9 6: 2 9 3 – 2 9 8.
  25. Connor, D. J., and E. Fereres.  2005. The physiology of adaptation and yield expression in olive, Hortic. Rev., 31: 155–229.
  26. Dabbou, S., H. Chehab,  B. Faten, S. Dabbou, S. Esposto, R. Selvaggini, A. Taticchi, M. Servili, G. F. Montedoro and  M.Hammami.  2010. Effect of three irrigation regimes on Arbequina olive oil produced under Tunisian growing conditions. Agricultural Water Management 97: 763–768.
  27. Dichio, B., Xiloyannis, C., Angelopoulos, K., Nuzzo, V., Bufo, S.A., Celano, G., 2003.Drought induced variations of water relations parameters in Olea europaea. Plant Soil 257, 381–38.
  28. Fernandez,  J .E .,  Moreno, F.  Cabrera,  J. L. Arrue  and  J.  Martin-Aranda.  1991. Drip irrigation, soil characteristics and the root distribution and root activity of olive trees. Plant and Soil, 133: 239-251.
  29. Fernandez, J.E.,  Moreno, F. Gir´on, I. F and O. M,  Bl´azquez.  1997. Stomatal control of water use in olive tree leaves, Plant Soil, 190: 179–192.
  30. Girona, J., M. Luna,A. Arbones, A. Mata, M.J. Rufat and J. Marsal.  2000. Young olive trees cv. Arbequina response to different water supplies. Water function determination. Proceedings of the 4TH International symposium on olive growing, Valenzano (Bari) Italy, PP136.
  31. Go´mez-Rico ,M .,  M. D. Salvador,  A.Moriana , D. Pe´rez, N. Olmedilla, F.  Ribas and  G. Fregapane.    2007. Influence of different irrigation strategies in a traditional Cornicabra cv. olive orchard on virgin olive oil composition and quality.  Food Chemistry 100 : 568–578..
  32. Grattan S. R, M.J. Berenguer, J.H. Connell, V.S. Polito  and  P.M. Vossen.  2006. Olive oil production as influenced by different quantities of applied water. agri cul t u r a l water management  85 :133 –140.    journal homepage: www.elsevier.com/locate/agwat
  33. Greven, M., S. Neal, S. Green, B. Dichio and B. Clothier.  2009. The effects of drought on the water use, fruit development and oil yield from young olive trees. Agricultural Water Management 96 :1525–1531.
  34. Hackett, W.P., and H.T. Hartmann. 1964. Inflorescence formation in olive as influenced by low temperature, photoperiod and leaf area. Bot Gaz., 125: 65-72.
  35. Loumou, A., and C. Giourga. 2003.Olive groves: The life and identity of the Mediterranean. Agriculture and human values , 20:87-95.
  36. Lo Gullo, M.A., and Salleo,S. 1988. Different strategies of drought resistance in three Mediterranean schlerophyllous trees growing in the same environmental conditions. New Phytol, 108: 267–276.
  37. Machado, M., C. Felizardo, A. A. Fernandes-Silva, F. M. Nunes and  A. Barros.  2013.  Polyphenolic compounds, antioxidant activity and L-phenylalanine ammonia-lyase activity during ripening of olive cv. “Cobrançosa” under different irrigation regimes. Food Research International 51: 412–421.
  38. Melgar, J.C., Y. Mohamed, C. Navarro, M.A. Parra, M. Benlloch, R. Fernandez-Escobar.  2008. Long-term growth and yield responses of olive trees to different irrigation regimes .Agricultural water management 95 : 9 68 – 9 72.
  39. Mezghani, M. A., CH.M.  Charfi, M. Gouiaa and  F. Labidi.  2012. Vegetative and reproductive behaviour of some olive tree varieties (Olea europaea L.) under deficit irrigation regimes in semi-arid conditions of Central Tunisia. Scientia Horticulturae 146 :143–152.
  40. Mickelbart, M.V., and  D, james. 2003. Development a dry matter maturity index for olive (Olea europaea L.).New Zealand journal of crop and horticulture scince ,2003,vol 31:267-276.
  41. Moreno, F.,  J. E. Fernandez, B. E. Clothier and S. Green. 1996. Transpiration and root water uptake by olive trees. Plant Soil,184:85–96.
  42. Moriana, A., F.J. Villalobos and  E.Fereres.  2002. Stomatal and photosynthetic responses  of  olive (Olea europaea L.) leaves to water deficits. Plant Cell Environ. 25:395–405.
  43. Nogues, S., and N.R.Baker.  2000. Effectsof drought on photosynthesis in  Mediterranean plants  grown under enhanced UV-B radiation, J. Exp., 51: 1309–1317.
  44. Nuzzo,V., Xiloyannis,C., Dichio, B., Montonaro,G. and Celano.G. 1997. Growth and yield in irrigated and non irrigated olive trees cv. Coratina . Acta Horti. ,449:74-82.
  45. Palese, A.M., Nuzzo, V., Favati, F., Pietrafesa, A., Celano, G., Xiloyannis, C.  2010. Effects
  46. of water deficit on the vegetative response, yield and oil quality of olive trees (Olea europaea L., cv. Coratina) grown under intensive cultivation. Sci. Hortic.125, 222–229.
  47. Pandolfi, S.,  A,Tombesi.,  A, pilli  and  P .preziosi. 1993. Fruit characteristics of olive cultivars of different origin grown in umbria. Proceedings of the 2th Acta horticulturae number 356 january 1994.Second international symposium olive growing.
  48. Richardson, E.A., Seeley, S.D.,  and  Walker. R.  1974. A model for estimating the completion of rest for ‘Redhaven and ‘Elberta’ peach trees. HortSci. 9: 331-332.
  49. Tedesco, G. C.,  M. C. Rousseaux  and  P.S. Searles.  2010. Plant growth and yield responses in olive
  50. (Olea europaea) to different irrigation levels in an arid region of Argentina. Agricultural Water Management 97:1829–1837.
  51. Tognetti, R., D. Andria, R., Morelli, G., Calandrelli, D., and Fragnito. 2004. Irrigation effects on daily and seasonal variations of trunk sap flow and leaf water relations in olive trees, Plant Soil,263:249–264.
  52. Tognetti, R ., R.d’Andria, A. Lavini and  G. Morelli. 2006. The effect of deficit irrigation on crop yield and vegetative development of  Olea europaea L. (cvs. Frantoio and Leccino  J .Europ. J. Agronomy 25 : 356–364.
  53. Tombesi, A., Proietti, P., and Nottiani, G. 1986. Effect of water stress on photosynthesis, transpiration, stomatal resistance and carbohydrate level in olive tree, Olea, 17: 35–40.
  54. Vaio, C. Di., N. Marallo, G. Marino and T. Caruso. 2013 .Effect of water stress on dry matter accumulation and partitioning inpot-grown olive trees (cv Leccino and Racioppella). Scientia Horticulturae 164 :155–159.
  55. Vertedor, A. I. M .,  J. M. P. Rodríguez,  H. P. Losada,  E.F. Castiel.  2011. Interactive responses to water deficits and crop load in olive (olea europaea L., cv.Morisca)  .Growth and water relations Agricultural Water Management 98: 941–949.
  56. Xiloyannis, C., Dichio, B., Nuzzo, V., and  G. Celano.  1999. Defense strategies of olive against water stress, Universitàdella Basilicata Dipartimento di ProduzioneVegetale 85100 Potenza (Italy) ActaHorticulturae 474: 423-426.